Jo vairāk našķu pieejami veikalos, jo mazāk gatavojam mājās. Tā vecās, praksē tālāk nododamās, receptes pazūd no jauniešu redzesloka, un pat debesmannā/uzpūtenis pēkšņi tiek pasniegts kā jaunatklājums un “bombisks deserts”.
Vēl viena no tādām vecajām receptēm ir plātsmaize ar kefīra mīklas pamatni. Atšķirībā no klasiskās rauga mīklas, šī ir ātra, vienkārša, un, labi saputojot, vairāk līdzinās kūkas biskvītam. Parasti ar rabarberiem vai āboliem, bet starplaiku var aizpildīt ar mazbikiņ ogām.
Cik nu no sava pusdzīvā upeņu krūma izdevās savākt, tik arī bija, bet ar to arī bija pietiekami.
Kefīra mīklas plātsmaize ar drumstalām
DrukātSastāvdaļas
- 3 olas
- 200ml cukurs
- 400ml milti
- 200ml kefīrs
- 1tk soda
- 200-400ml upeņu
- Drumstalām:
- 200ml cukurs
- 200ml mīksts sviests
- 300ml milti
- Rīvēta citrona miziņa
- Šķipsna vanilīna vai paciņa vaniļas cukura
Gatavošana
Sagatavo lielo pannu - ieklāj cepamo papīru un viegli to ietauko. Es izmantoju pūšamo, šim nolūkam paredzēto, aerosolu. Ieslēdz un uzsilda cepeškrāsni līdz 200°.
Olas puto ar cukuru, līdz gaišas un gaisīgas. Pieber pusi miltu, saputo. Pielej kefīru, saputo. Kopā ar otru pusi miltu, iejauc arī cepamo pulveri, visu saputo, lai nav kunkuļu.
Gatavo mīklu lej sagatavotajā pannā, pārkaisa ar ogām.
Drupačām paredzētās sastāvdaļas ar rokām sajauc kopā, un sabirdina drupačās. Vienmērīgi pārkaisa plātsmaizei.
Cep 30-35 minūtes.
Gatavu pārkaisa ar pūdercukuru, un kamēr silta, pasniedz ar saldējumu.
Nav komentēts