Ar tomātu zupām ir jocīgi. Pirmo reizi, kad tādu nogaršoju, likās – fui, cik riebīgi skāba un nekāda! Sliktas atmiņas nav tas labākais motivators, lai mēģinātu ko tādu pagatavot arī mājās, tomēr reizēm sliktu pirmo iespaidu labo veiksmīgas nākamās tikšanās.
Katru gadu darba vieta rīko sporta spēles, kuras pēdējos gadus vairs nenotiek vasarā, bet ziemā uz kāda no Latvijas slēpošanas kalniem. Tā kā neesmu sporta, it īpaši ziemas sporta, cienītāja, tad izmantoju izdevību piedalīties kulinārajā disciplīnā – ugunskura zupu vārīšana profesionālu pavāru vadībā. Šā gada spēlēs viena no gatavojamajām zupām bija tomātu krēmzupa, kas bija tiešām fantastiski garda.
Otra labā tikšanās izrādījās Čili Picā, kuras ēdienkartē ir iekļauta tomātu krēmzupa ar kokosriekstu pienu. Skābena, salda, pikanta.. mmm labais! Tā nu beidzot mans ilgais ceļš pie šī ēdiena noslēdzās ar, kā man gribētos teikt, klasisku tomātu krēmzupu – dārzeņi, tomāti, saldais krējums, pesto, grauzdēts bekons… krēmīga un sildoša visiem dzīves gadījumiem!
Tomātu krēmzupa
DrukātSastāvdaļas
- 1200ml tomāti savā sulā (var būt arī smalcināti)
- 250-500ml buljons (der no kubiņa)
- 1gb sarkanā paprika
- 1gb vidējs sīpols
- 1gb neliels rīvēts burkāns
- 2 daiviņas ķiploks
- 200ml saldais krējums
- 1 ēd.k. Srirača mērce
- 1-2ēd.k. olīveļļa
- 1/2tk kūpinātas paprikas pulveris
- Sāls, pipari,
- Pasniegšanai:
- 4-8 plānas šķēles auksti kūpināts bekons
- cietais Parmezāna tipa siers
- Bazilika pesto
Gatavošana
Nomizo un sasmalcina sīpolu, papriku un ķiplokus.
Katlā ielej eļļu, ieber sasmalcinātos dārzeņus un apcep, līdz tie viegli mainījuši krāsu.
Pievieno tomātus. Ja tie ir jau smalcināti - labi, ja nav - ar karoti sakniebj nedaudz smalkākos gabalos.
Ja ir pieejami, var pievienot arī sauju sasmalcinātu pētersīļu zaļumus.
Pielej buljonu. Visu uzvāra, samazina karstumu un, periodiski apmaisot, turpina vārīt 30 minūtes.
Pievieno garšvielas - sāli, smalkos piparus, paprikas pulveri, Srirača mērci, izmaisa.
Zupu nedaudz atdzesē, lej krūzes blenderī un sasmalcina līdz maigai krēmīga biezeņa konsistencei.
Katlu izmazgā, un tajā lej atpakaļ zupu. Pievieno saldo krējumu, izmaisa, uzvāra.
Kūpināto bekonu sagriež nelielos salmiņos, liek uz karstas sausas pannas un maisot cep, kamēr tie kļūvuši brūni un kraukšķīgi.
Pasniedzot zupu lej trauciņos, pārkaisa ar bekonu, uzliek dažas plānas šķēlītes cietā siera un karoti pesto.
Piezīmes
Bekona šķēļu daudzums ir atkarīgs no tā, cik ēdāji to ir iecienījuši. Tikpat labi bezgaļas versijai tie var būt īstas rupjmaizes grauzdiņi. Ja nav pieejams, var iztikt bez kūpinātās paprikas pulvera, bet Srirača vai cita asā mērce noteikti būs nepieciešama. Sriraču izvēlos, jo tai ir ne tikai pikantums, bet arī lieliska garša. Citām asajām mērcēm, kas pagatavotas ar lielāku daudzumu etiķa vai cita skābuma, tā nav tik patīkama, vai arī tās nav vispār. Ja krūzes blenderis nav pieejams, noteikti to var darīt arī ar mieta blenderi, tomēr krūze man patīk labāk, jo nav risks, ka puse virtuves tiks piešķaidīta ar zupu 🙂
Nav komentēts