Brīnišķīgs našķis gan Ziemassvētku, gan jebkuram citam svētku galdam, vai dienām, kad gribas sevi palutināt.
Saldi, gardi, mirdzoši cepumi, kas tā vien aicina – nogaršo mani! Mutē tie burtiski kūst – tik trausli un plāni. Turklāt skaisti iesaiņoti kopā ar sukādēm (tām pašām dzērveņu, cukurota ingvera) un riekstiem, būs jauka dāvana namamātei dodoties ciemos.
Sviesta cepumi ar dzērvenēm
DrukātSastāvdaļas
- 1/2 glāze žāvētas dzērvenes
- 150g cukurs
- 325g milti
- 225g auksts sviests
- 2 ēd.k. piens
- Cukurs cepumu apviļāšanai
- mandeļu esence
- apelsīnu esence
Gatavošana
Dzērvenes sajauc ar 50g cukura un ar nazi sakapā smalkākos gabalos.
Lielā traukā cukuru sajauc ar miltiem, iekapā aukstu sviestu (es šo daru kombaina bļodā ar kapājamo asmeni).
Pievieno pienu un mandeļu un apelsīnu esenci (esences abas kopā ne vairāk kā 1/2-1tk), dzērveņu/cukura maisījumu un ātri samaisa/samīca, lai mīkla saveļas bumbā, bet sviests vēl nesāk kust.
Gatavo mīklu sadala divās daļās, saveļ "desās" ar ~2eur diametru, katru no tam cieši ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī vismaz uz 3 stundām (ledusskapī mīklu var glabāt līdz trīs diennaktīm).
Pirms cepšanas uz cepamā papīra izber cukuru, tajā apviļā mīklas "desu" no ārpuses un sagriež to 2-3mm biezās šķēlēs, kuras pēc vēlēšanās var pilnībā apviļāt cukurā.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 160C. Sagatavotos cepumus liek uz ar cepampapīru izklātas plāts un cep 12-15 minūtes. Ilgāk cepot, cepumi paliek trauslāki un kraukšķīgāki.
Pēc izņemšanas no krāsns, tos dažas minūtes atdzesē uz pannas, un tad pārvieto uz dzesējamā režģa.
Piezīmes
Apelsīnu esences un piena vietā var izmantot viena aplesīna miziņu un 2-3 ēdamkarotes svaigi spiestas apelsīnu sulas. No dotajiem mīklas daudzumiem sanāca ap 150gb mazu trauslu cepumiņu.
Nav komentēts