Ilgu laiku deklarēju, ka jēra gaļa nav tā gardākā, jo vienmēr tā tika gatavota tikai divos veidos – jērgaļas sautējumā ar svaigiem kāpostiem vai jērgaļas sakņu zupa. Ļoti jau nepatika tie tauki, kas šai gaļai ir diezgan īpatnēji – ātri atdziest un veido mutē kārtiņu, kuru nekādīgi nevar dabūt nost. Tas bija līdz tam, kad mani pacienāja ar jēra zupu, kurai ne tikai nebija izteiktās garšas, bet arī taukainums nez kur bija izplēnējis.
Par cienāšanu paldies jāsaka Ritai Pranei, kuras receptes pirms kādiem 10 un vairāk gadiem bija bieži sastopamats tolaik populārajos kulinārijas žurnālos, un kura arī aktīvi dalījās ar pieredzi un padomiem vietnē http://www.sapforums.lv. Tieši viņa arī pierādīja, ka pareizi pagatavota, jēra gaļa ir lieliska. Laika gaitā man no šīs pamācošās pēcpusdienas detaļas ir izplēnējušas. Izņemot divas – zupai nevajag daudz gaļas, un Māris Zemgalietis ir labākais ēdienu fotogrāfs Latvijā (tam ir viegli piekrist http://www.foodphoto.lv).
Tātad zupa. Aizmirstās detaļas aizvietoju ar jaunām un te nu ir – lieliskā jēra zupa! Bez kāpostiem, bez kartupeļiem, bez liekām sastāvdaļām.
Jēra - seleriju zupa ar grūbām
DrukātSastāvdaļas
- 400g jēra gaļu ar kauliņu (šķiņķis, ribiņas)
- 1/2 glāze grūbas
- 1 burkāns
- 1 neliela selerijas sakne
- 1 puravs
- 1tk citrona sula
- malti melnie pipari, sāls
- eļļa
- daži zariņi pētersīļu zaļumi
Gatavošana
Katliņā ielej 2l ūdens, liek vārīties.
Gaļu ar visiem kauliem sagriež nelielos gabaliņos. Pannā sakarsē eļļu un uz liela karstuma apcep no visām pusēm līdz brūnumam.
Burkānu sagriež nelielos gabaliņos. Kad ūdens uzvārījies, tajā liek grūbas, burkānus un apcepto gaļu. Samazina karstumu līdz vidējam, vāra kamēr gaļa sāk nākt nost no kauliņiem un grūbas mīkstas.
Sarīvē selerijas sakni, pārslaka ar citronu sulu, lai tā nekļūtu tumša. Purava gaišo daļu sagriez plānos gredzenos un visu pievieno zupai. Pēc garšas pieliek sāli un piparus. Visu vāra līdz selerijas mīkstas. Pievieno sakapātus pētersīļus, uzliek vāku un ļauj zupai 5-10min ievilkties.
Nav komentēts