Irbītes jeb, kā es tās saucu, rollmopši (siļķu izstrādājums tiek papildināts ar “siļķu” rollmopši) vienmēr asociējušās ar svētkiem un lielu darbu. Tīšana ar diegu, vai saspraušana, apcepšanas laikā tinas vaļā, pildījums birst ārā, pēc sautēšanas vilkt ārā, lai pabeigtu mērci… Tāpēc jāgatavo tikai īpašos gadījumos. Izrādās, ka atkāpjoties no tradicionālās “mammas” versijas, un nedaudz mainot attieksmi, to var paveikt ātri un nesāpīgi.Kādu vakaru mēģināju nosist laiku Stokmann pārtikas nodaļā, pētot visu piedāvājumu. Tā acīs iekrita svaigā liellopu gaļa. Atšķirībā no tirgus diezgan bezformīgajiem gabaliem, kas parasti griešanas laikā neturas kā nolikti, bet mēdz pašķiebties, šeit bija burvīgi liellopa šķiņķa gabali – lieli, stingri, smalkām tauku dzīsliņām caurausti, par ļoti draudzīgu cenu (Stokmann pastāvīgo klientu karšu īpašiekiem mēdz pūt patīkamas atlaides dažādiem produktiem). Nevarēju atturēties, un, ar domu pēc tam jau izdomāšu, ko ar to iesākt, palūdzu iesaiņot aptuveni 1kg lielu gabalu.
Tā kā sautējumu mīlis mājās ir tikai viens – es, tad nākamajā dienā izlēmu, ka jātaisa irbītes, jo tām ir vismaz divi ēdāji. Vietējā veikalā atradās žāvēts speķis ar plānu liesuma strīpiņu vienā malā un saldais krējums mērcei. Parasti es pildījumu gatavoju tāpat kā mammas – smalki sakapāts speķis, sīpoli, sāls un pipari, bet garša šķiet tāda nenobeigta. Tādēļ, saņēmusi akceptu no otra ēdāja, nolēmu izmantot arī rupjmaizi (nu tā kā tradicionāli šķiet arī būtu jābūt). Jāpiemin, ka rupjmaize man tiešām ir īstā (dodu priekšroku Ķelmēnu, Liepkalnu vai Kuldīgas rupjmaizei bez papildus graudiem vai sēklām). Tā ir stingra, garda, nav taukaina (pamēģiniet kādreiz maizes kombinātu rupjamaizi uzlikt uz plānākas salvetes – paliks ļoti labi redzams eļļains nospiedums), nav uzpūsta.
Bija bailes, ka maize varētu tomēr izmirkt un izšķīst (neesmu maizes zupas cienītāja, tieši izmirkušās maizes dēļ), tādēļ sagriezu to nelielos, pirksta resnuma stienīšos. Bija labi, un šķiet, ka neapgrūtināšu sevi ar tās kapāšanu arī citās reizēs.
Izvēloties starp rullīšu aptīšanu ar diegu vai saspraušanu ar bambusa zobu bakstāmajiem kociņiem, izvēlējos trešo variantu – izmantot kulinārijas diegu, kas ir resnāks. Mamma parasti izmanto parasto balto spolīšdiegu, bet tas ir ļoti tievs, iegriežas gaļā, pēc tam ir grūti atrast galus un, nesaplēšot gaļu, notīt no gatavā rullīša.
Kā atkāpe no mammas versijas, ir arī garšsakņu, sīpolu un citu garšvielu izmantošana.
Liellopa gaļas rullīši jeb
DrukātSastāvdaļas
- 1kg liellopa šķiņķis,
- 200g žāvēts speķis,
- 1-2 šķēles rupjmaize,
- sāls, malti melnie pipari,
- 2 vidēji sīpoli, 2 burkāni,
- 1/2 kālis,
- 2 daiviņas ķiploks,
- 1ēd.k. Vusteras mērce,
- 1ēd.k. brūnais cukurs,
- 1tk drupināto piecu piparu maisījums,
- 1 ēd.k. sviests,
- 250ml saldais krējums 35%
Gatavošana
Ņem gaļu, nosaka gaļas šķiedru virzienu un griež tam perpendikulāri 0.5cm plānās šķēlēs (man sanāca kādas 8 šķēles). Katru šķēli rūpīgi izdauza ar gaļas āmuriņu no abām pusēm 2x plānāku.
Nomizo vienu sīpolu, smalki sakapā. Speķim nogriež divas plānas šķēles, atliek malā, bet pārējo sakapā sīkos gabaliņos (līdzīgi kā speķa pīrādziņiem). Uz sakarsētas pannas liek 1/3 kapātā speķa, un mazā karstumā ļauj tam karsēties, līdz sāk tecēt ārā tauciņi. Tad pievieno kapātos sīpolus un ik pa brīdim apmaisot tos sautē ~5min.
Tikmēr rupjmaizes šķēlei nogriež garoziņas, un to sagriež nelielos pirksta izmēra stienīšos, tik daudz, cik sagatavotas gaļas šķēles.
Uz pannas pie sīpoliem un gaļas, pieliek atlikušās 2/3 kapātā speķa, to ātri pacepina, lai izsilst, pieliek šķipsnu sāls, maltos melnos pipars, samaisa. Visu liek atsevišķā bļodiņā, nost no karstuma, lai, turpinot būt karstumā, speķis neiztek taukos.
Sagatavo diegus. Ņem gaļas šķēli, pie īsākās malas liek maizes stienīti, karoti siltā pildījuma un satin ciešā rullītī. Sākot no viena gala, rullīti notin ar diegu, tā galus nostiprina aizbāžot aiz kādas tinuma vietas.
Kad atlikuši nesatīti vēl pāris rullīši, uz tās pašas pannas liek sviestu un divas atliktās speķa šķēles. vidējā karstumā karsē, lai no šķēlēm iztek tauki un aromatizē sviestu. Tikmēr pabeidz tīt rullīšus.
Kad tauki iztecējuši un speķis jau lēnām sāk brūnēt/degt, to noņem no pannas (nav jāmet ārā - ļoti garšīgi uz rupjmaizes siltu apēst), un sviesta/tauku maisījumā liek cepties liellopu rullīšus. Cep no visām pusēm, līdz gaļa apbrūnējusi.
Kamēr rullīši cepās, nomizo burkānus, kāli, otru sīpolu, ķiploka daiviņas. Visus dārzeņu sagriež palielos, pirksta resnuma stienīšos, sīpolu daiviņās, ķiploku atstāj veselu. Kad gaļa ir apcepusies, tos noņem no pannas, bet atlikušajos taukos liek dārzeņus. Tos apcep lielā karstumā, līdz brūni. Ievieto blakus atpakaļ gaļas rullīšus, uzlej ūdeni tik daudz, līdz tie apsegti, pievieno Vusteršīras mērci, cukuru, drupinātos piparus. Uzgaida līdz uzlietais ūdens uzvārās, samazina karstumu un ļauj sautēties, līdz puse šķidruma iztvaikojusi.
Rullīšus izņem, tiem notin kulinārijas diegu. No pannas ar putu karoti izņem arī dārzeņus. Pannā lej saldo krējumu, karsē līdz kļūst biezāks.
Piezīmes
Katls: vēlama dziļā sautējamā panna, jo tad varēs visu paveikt vienā traukā
Nav komentēts