Šī ir mana mīļākā sadaļa. Tik ļoti patīk veidot uzkrājumus, ka tīri normāli varētu iztikt mēnesi bez lieliem iepirkumiem. Krājumu veidošanas veidi man ir vienkārši: iepazīsti produktu, atzīsti par “savu”, uz akciju pērc vairumā; otrs – “oo šito vajadzēja vienai receptei. Jānopērk!” (tas nekas, ka es vairs neatceros, kas par recepti, kur un kāpēc).
Sausie produkti:
- Pasta tā, kas makaroni. Esmu iecienījusi Dobeles produkciju. Labi izvārās, ir stingri un garšīgi. Kad ir kārtējā akcija, kad cena ir uz pusi mazāka, uzreiz nopērku kādus 5kg dažāda veida. Noteikti fusilli, spagetti, puntine grandi (tie, kas pēc rīsiem izskatās. Krabju salātiem daudz gardāk kā rīsi), ja ir – linguine. No Pasta Zara ņemu canneloni trubiņas un lazanjas plāksnes. Ir arī soba un olu nūdeles.
- Milti: Hercogs kviešu, īpašie kūku, dažādi pilngraudu – kviešu speltas, rudzu, kviešu, auzu. Nav teikts, ka visus bieži izmantoju, bet stāv mājās un vajadzības gadījumā nav jāmeklē veikalos. Arī paciņa mandeļu miltu.
- Cietes: kartupeļu, kukurūzas un rīsu (kas laikam skaitās milti)
- Pākšaugi: pupiņas mazās, lielās baltās pupas, pelēkie zirņi, šķeltie zirņi, zaļie zirnīši (šiem pielietojumu īsti neesmu atradusi), vismaz viena veida lēcas, turku zirņi
- Graudaugu produkcija: grūbas, griķi, rīsi (gargraudu, jasmīnrīsi, suši rīsi, arborio), manna
- Cukurs: baltais (ņemu tikai Dansukker cukurbiešu cukuru, nezinu kādēļ pat), demerara, muscavado, kubiciņos kafijai/tējai
- kokosriekstu skaidiņas, kokosriekstu pārslas
- kakao
- Šokolāde: čipsi tumšās šokolādes, baltās šokolādes, termonoturīgie tumšās šokolādes krikuči
- Rieksti: mandeles, lazdu, valrieksti, pekanrieksti. Kad ir kāda akcija, papildinu krājumus.
- Žāvētie augļi: dzērvenes, rozīnes.
- Herkuless auzu pārslas: pērku lielajās pakās un pārberu mazākā traukā ērtākai bēršanai. Citas putras nav īpaši cieņā, bet šo ēd visi un vēl noder desertiem, cepumiem.
- Panējumi: izvēlos vācu rīvmaizi, panko sausiņus, katram gadījumam ir arī rupjmaizes rīvmaize. Pati negatavoju, visu pērku.
- Kuskuss: gan smalkais, ko gatavoju aplejot ar karstu ūdeni, gan arī pērļu, ko vāru.
Konservēti produkti:
- Tomāti savā sulā. Bundžās, tetrapakās, veseli vai smalcināti. Šogad pašgatavoti, bet nu vairs netaisīšu. Ērtāk lietot ir rūpnieciskos.
- Pupiņas. Izvēlos Rimi zīmola bundžas. Vismīļākās ir lielās baltās sviesta pupas.
- Zirnīši un kukurūza. Saldais pārītis. Izvēlos Rimi zīmola, Globuss vai Bonduelle.
- Kokospiens. Santa Maria, Exotic Foods.
- Tuncis. pa bundžai gan tāds, kas eļļā, gan savā sulā.
- Marinēti gurķi: patiesībā uz etiķetes rakstīts, ka konservēti. KOK ražojums, burkā ir gan sīki uzkodu gurķīši, gan arī lielāki, ko rosolam pielikt. Gardi, nav rūpnieciski ražoto marinēto gurķu salkanuma, tāda patīkami neitrāla garša, gandrīz kā mājās gatavotiem.
- Kaperi. Burciņai vienmēr jābūt, ja nu sagribas kartupeļu salātus vai kur citur savajagās
- Halapenjo šķēlītēs. Picām, karstmaizēm, siltajiem lavašiem (tortiljām).
- Olīvas. Gan melnās, gan zaļās. Zupu un sautējumu vajadzībām ir sīkās, salātiem un ēšanai lielās (Selection by Rimi ir laba, demokrātiska price:performance attiecība)
- Zupas: vienmēr ir kāda soļankas sagatave. Šobrīd ir pašgatavota sēņu soļankas sagatave (ko neatšķaidot ar ūdeni var kā salātus ēst) un igauņu ražojuma parastā soļankas burka.
- Marinētas bietes. Ja nu pēkšņi auksto zupu sagribas.
- Kondensētais piens.
Saldētava
- Vasarā piebāžu ar ogām. Noteikti lielās dārza mellenes. Avenes. Dzērvenes. Varbūt nedaudz zemenes.
- Saldēto dārzeņu pakas. Noteikti jābūt zaļajiem zirnīšiem, spinātiem kubiņos, zaļajām pākšu pupiņām un kādam no Hortex Stir-fry maisījumiem.
- Kartupeļi frī. Ja ir bērni mājās, kā tad bez tiem?
- Pelmeņi. Kad neko negribas gatavot. Visbiežāk Ariols zīmola.
- Mīkla: kārtainā bezrauga, rauga, filo.
- Gaļa: viena atvilkne ir gaļai. Nopērku “Skārnī”, sadalu porcijās maisiņos un sasaldēju. Varu neuztraukties, ka jābrauc speciāli pakaļ.
- Zivs. Kad Rimi ir lašu akcija, tad viena zivs tiek porciju gabalos iebāzta saldētavā. No Lielveikalu zivīm mēdzu nopirkt Rimi Aļaskas plekstes filejas saldētās.
- Sēnes. Pašu lasītas vai tirgū nopirktas, sagrieztas eļļā apceptas un porciju maisiņos sasaldētas.
- Desas: cīsiņi, sardeles. Rezerve mājās saldētavā vienmēr ir laba lieta.
- Zaļumi: vasarā sagriežu, saberu zip-lock maisiņos dilles, pētersīļus. Ērti vienmēr paķert, ko biezpienam vai zupai piebērt. Saldēju atsevišķi “lapaino” daļu smalki kapātu, un kātus veselus (ko zupām un mērcēm gatavošanas laikā pielikt).
Citas lietas:
- Sīrupi: dzidrais sīrups, tumšais, zeltainais, melases sīrupi, kļavu sīrups
1 Komentārs
Ilze
14/06/2018 at 14:55Paldies par Dobeles makaroniem! 🙂
Nekad nebūtu ienācis prātā pirkt Latvijā ražotu pastu. Bet pēc Taviem atzinīgajiem vārdiem pamēģināju un biju tiešām patīkami pārsteigta – vismaz fusilli bija vienkārši perfekti!