Blogot sāku, kad piedzima mans pirmais bērns. Bija tik daudz brīva laika, ka nebija īsti domas kā aizpildīt, tāpēc sāku kaut ko klabināt. Esot stāvoklī ar otro, ieplānoju, ka nu tik būs laiks, nu tik varēs izpausties. Te tev nu bija – nav pat īsi laika labo nodomu par “mēneša kūku” izpildīt. Īstajā laikā nāca draudzīga dāvana no “Dobeles dzirnavnieka” pagaršot jaunos ātros auzu pilngraudu miltu maisījumus – drumstalu kūku un pankūkas.
Ideja forša – beidzot kāds maisījums veselīgākam skatam uz dzīvi. Auzu milti man iepatikās, kamēr biju uzlikta uz diētas cīnoties ar grūtnieču diabētu. Auzas bija labākā alternatīva kviešiem, tāpēc biju sākusi ar to miltiem “uz aci” aizstāt sliktos kviešu miltus. Tomēr pilnībā pilngraudu milti nespēj aizstāt smalkos, baltos. Cepuma struktūra būs citādāka, garša atšķirsies. Ar interesi gaidīju kādi nu būs šie maisījumi.
Būšu godīga – pārsteigumus nesagādāja ne drumstalkūka, ne pankūkas. Tipiski pilngraudu miltu ēdieni, gan pēc garšas, gan struktūras- drupeni un nedaudz pasausi. Tomēr izrādījās, ka to izmantošana ne paredzētajam mērķim var būt pat ļoti veiksmīga.
Pilngraudu auzu pankūkas
Uz paciņas ir norāde gatavot mazas vai vidējas pankūkas, bet, kas nu par plānajām pankūkām mazā izmērā! Eksperimenta nolūkos cepu uz 3 dažādām pannām – plāno pankūku pannas, mazā izmēra pannas, kuru izmantoju amerikāņu stila lielajām, biezajām pankūkām, un mazo biezo pankūku pannu. Ražotājs ne pat mazliet nav mānījies. Tiešām vislabākais rezultāts bija cepot mazās pankūciņas. Gatavās noteikti vajag apsegt ar otru šķīvi, lai paturpinātu vēl gatavoties un saglabātu mīkstumu. Vislabāk pasniegt ar kādu mērci, sīrupu vai krēmu. Gana laba izvēle būtu arī svaigā siera krēms ar lasi un ikriņiem. Kā pamatne sāļajām uzkodām pankūkas Būtu ideālas.
Pilngraudu auzu pārslu drupaču kūka
Mīklas pagatavošana ir vienkārša- paciņas saturs jāsajauc ar aukstu rīvētu sviestu drupačās, jāpiejauc 4 karotes auksts ūdens un jāsamīca mīkla bumbā. Man ar rokām slinkums rīvēt, tādēļ liku virtuves kombaina bļodā un visas trīs sastāvdaļas sajaucu ar kapājamo nazi. Redzot, cik daudz mīkla sanāk, izvēlējos tartes formas cepamtrauku, kurš izmēros nedaudz atpalika no uz paciņas norādītā izmēra (pat apjuku, jo man tāda izmēra formas pat nav mājās). Mīklu izrullēju, padaudz arī apēdu (ļoti gardi!), pārējo ieklāju formā, atstājot arī virsas drupačām. Rezultātā sanāca ļoti plāna plātsmaizīte, kurā jūtami trūka slapja pildījuma. Uz pakas norādītie “skābie āboli” būtu jāaizstāj ar “daudz sulīgi āboli un ogas”, jo mīkla ir tiešām drupena un prasa kontrastam ko krēmīgu un slapju.
Man tomēr miera nebija, jo faktiski jau drupačkūkas mīkla bija tā pati smilšu mīkla. Un kāpēc gan nepamēģināt to izmantot arī tradicionāliem tās izstrādājumiem? No vienas paciņas maisījuma man sanāca viena 20cm tarte, seši groziņi, divi gliemežvāciņi, divi riekstiņi un kādi astoņi cepumi. Tāds foršs nelielas ģimenes komplektiņš, lai nebūtu visu laiku jāēd viena kūka “kamēr būs cauri”, bet varētu tikt pie dažādiem saldumiem. Šī versija man patika daudz labāk. Melleņu tarte un groziņi ar putukrējuma cepurīti; groziņi, riekstiņi un gliemežvāciņi ar vārītu iebiezināto pienu; cukurā apmērcēti cepumi mani iepriecināja ļoti un daudz!
Pēc pāris nedēļām nobriedu izmēģināt kūku vēlreiz. Šoreiz izmantoju visu mīklu. Pamatne bija krietni biezāka (tādēļ liku cepeškrāsnī uz zemāka, ne vidējā, plaukta), ābolu vairāk, un vēl klasiskais krējums+ola+cukurs maisījums. Ar pirkstiem uzdrupinātās drupačas bija daudz vieglākas un patīkamākas kā pirmajai kūkai uzrīvētās. Bija gardi, tomēr prasījās klāt kaut ko svaigāku, atsvaidzinošu. Iespējams noderētu saldējums.
Kā var redzēt, maisījumi daudzpusīgi un noderīgi. Atzīšos, ka iegādājos pāris paciņas mājas krājumiem gadījumiem, kad pēkšņi ierodas kāds viesis, bet “mājās nekā nav”. Pat, ja nebūs ābolu vai kādu ogu, vienmēr varēs izcept cepumus!
PS šobrīd (02.05.2018) Rimi veikalos drumstalkūkas maisījumam ir akcijas cena – tikai 0.89€.
1 Komentārs
Ginta
01/09/2018 at 17:11Liels paldies par to, ka padalījāties ar savu pieredzi. Arī es nopirku šo maisījumu, un iekšējā sajūta teica, ka kaut kas nav īsti ar pildījumu. Pēc Jūsu pieredzes izpētīšanas, arī es uzlaboju pildījumu ar olas+krējums, un iznāca garšīga kūka! Šo maisījumu arī es varu ieteikt turēt virtuvē “nenoskārstai vajdzībai”, iespēja ātri sagatavot ko garšīgu steidzīgam vakaram.