Nu tā! Lai arī ir tikai maijs, vasarīgais laiks mūs lutina ne pa jokam, un par galveno ēdienu kļūst aukstā zupa vienā no miljons versijām. Tieši tagad tirgos un tirdziņos parādās pirmie lauka labumi- bietītes ar visām lapiņām. Mamma tikko bija vienu pušķīti nopirkusi un padalījās ar mani, tāpēc atkal varu neaizbraukt uz tirgu (kurā, šķiet, neesmu bijusi kādu gadu). Mīkstākās lapiņas droši var miksēt ar lapu salātiem, bet stingrākajām, kātiem un pašām bietītēm izrakstīt ceļa zīmi uz zupu.
Šī aukstā zupa gan aizņem vairāk laika, jo ir gan jāvāra, gan novārījums jāatdzesē.
Pirmie katlā dodas burkāni, bietītes un stingrie kātiņi, lai izvārās mīksti, tad tikai lapiņas, kuras sagriežu 1/2-1cm biezās sloksnēs.
Kamēr novārījums dziest, sagriežu olas, gurķus un zaļumus. Parasti tie ir tikai dilles un lociņi, tā tradicionāli. Kad šķidrums atdzisis, vispirms iejaucu sagriezto, marinētā bietes, tad krējumu un tikai pēc tam kefīru. Sāku tā darīt, jo gadījās, ka, šķidruma daudzuma dēļ, krējums palika gabaliņos (es lieku tādu biezu, treknu, garšīgu 🤤). Tagad vairs tā nenotiek.
Marinētās bietes ir vienas no galvenajām garšas noteicējām šajā zupā, tāpēc noteikti jāliek tās, kuras garšo vislabāk, nevis lētākās, vai akcijas. Man ir divi favorīti, bet Spilvas Klasiskās tomēr ir ar vispareizāko garšu.
Vēl viena lieta par marinētajām bietēm – tiklīdz tās atnestas no veikala, uzreiz ielikt ledusskapī. Tad gatavā zupa būs jāatdzesē īsāku laiku, jo gan tās, gan kefīrs jau būs auksti.
Viss! Vairs nevaru, iešu apēst vēl kādu bļodiņu, jo aukstā zupa taču ir brokastu, pusdienu, vakariņu ēdiens, un tikpat labi der arī kā uzkoda starp ēdienreizēm 😉
Aukstā zupa ar jaunajām bietītēm
DrukātSastāvdaļas
- 150g burkāni
- 150g bietītes ar lapiņām
- 1tk sāls
- 6gb cieti vārītas olas
- 500g svaigi gurķi
- 1/2 glāze smalki kapātas dilles un lociņi
- 500ml burciņa marinētas bietes
- 200g skābais krējums
- 1.5l kefīrs
- Ūdens pēc nepieciešamības
Gatavošana
Burkānus nomizo, sagriež salmiņos. Bietītes noskalo, nogriež sakņu bārkstiņas. Biešu saknīti un cieto kātiņu daļu sakapā. Visu ber katlā, pievieno sāli, liek vārīties, līdz saknes mīkstas. Tikmēr sagriež biešu lapiņas 1/2-1cm biezās slejās. Met katlā pie mīkstajām saknēm un pavāra dažas minūtes, līdz lapiņas maina krāsu. Noņem no karstuma un atdzesē pilnībā.
Kamēr viss vārās, nomizo un sagriež stienīšos olas un gurķus, sagatavo zaļumus.
Atdzisušajā novārījumā ber sagrieztās olas un gurķus, marinētās bietes (ja vēlas maigāku, daļu marinādes var iepriekš noliet), zaļumus, pievieno krējumu. Visu kārtīgi samaisa. Pielej kefīru.
Ja nepieciešams, vēl pievieno ūdeni, līdz vēlamajam šķidrumam. Liek ledusskapī atdzesēties un "savilkties". Ja ļoti gribas uzreiz ēst, ūdens vietā var pielikt ledus gabaliņus.
Nav komentēts