Dip mērces ir stabila vērtība mūsu galdā. Tas ir viegls, lēts un ātrs veids, kā vienveidīgas lietas apēst interesantāk un arī garšīgāk. Vai tie būtu augļi, dārzeņi, čipsi, maizes gabaliņš vai maizes nūjiņa – viss garšo labāk, kļūst sulīgāks. Un, protams, apēdas vairāk 😀
Viss skaidrs – mērce ir, mērcējamais arī – nu tik aiziet! Tomēr ir lietas, ko jau sagatavošanā vajadzēgtu ņemt vērā – kaut vai kādām uzkodām, kura mērce būtu piemērotāka.
Galvenokārt tiek gatavotas trīs veidu dip mērces – biezās dārzeņu, siltās un, šķiet pie mums iecienītākās, krējuma/majonēzes. Skatoties no šāda viedokļa, jo biezāka un smagāka mērce, jo izurīgākai jābūt uzkodai.
Tā biezajām dip mērcēm (salsas, gvakamole) labāk derēs tortiljas čipsi, biezi kartupeļu čipsi, krekeri, grauzdiņi, maizes nūjiņas, dārzeņi, garneles, ceptas gaļas gabaliņi/bumbiņas utml.
Siltajām mērcēm (mērces, kas pamatā sastāv no kādiem mīksti gatavotiem dārzeņiem, kas ir parupji sasmalcināti, parasti sildītas cepeškrāsnī kopā ar sieru, svaigo sieru, saldo krējumu utml, lai rastos mērcīgi staipīga konsistence, vai arī pretēji – fondī un tam līdzīgās) labāk derēs svaigas maizes gabali, maizes grauzdiņi, uzsildīta pitas maize vai fokača, uz iesmiem uzdurtas iepriekšpagatavotas gaļas (īpaši liesas) gabaliņi.
Trešais veids īpašus komentārus neprasa – viss, kas krējumā maisīts un sader gandrīz ar visu. Ko krējuma bāzes dipā mērcēt ir visvieglāk izlemt, jo mērču vieglums ļauj tās paņemt ar visplānākajiem čipsiem. Tomēr gatavojot uzkodas, jāpadomā par to, cik šķidra šī mērce būs, jo no svaigiem, salmiņos grieztiem dārzeņiem, tā visticamāk notecēs. Tādēļ labāk tradicionālo nūjiņu vietā visu vajadzētu griezt ripiņās – šādi dārzeņa gabaliņš kalpos par karotīti, kurā iesmelt mērci. Turklāt šādam dārzeņu griezumam ir viens papildus pluss*.
Mērcējamo uzkodu sagatavošana kumosa lieluma gabaliņos ar lielu virsmas laukumu ne tikai palīdz mērcei nenotecēt, bet arī ļauj izvairīties no neveiklās situācijas, kad esi nokodis pusi gabala, bet otru joprojām turi pirkstos bez mērces. Šis ir tas gadījums, kad gribētu teikt nekad nemērcē otrreiz. Kas var būt nepatīkamāk, kā redzēt, kad cits ballītes viesis savu aizkosto (un attiecīgi jau apsiekaloto) gabaliņu iemērc kopējā mērces traukā? Tas ir tikpat kā iespļaut tajā. Fuj fuj fuj 🙁
Tāpēc labāk tomēr nodrošināties ar šķīvjiem un dakšiņām, lai katrs var sev uzlikt mērci, uzkodas, ne knakstīties ap kopējo trauku. Ja nu tomēr tas nav iespējams, var gadīties, ka mērces traukā ielūst kāds čipsa gabals vai kādi citi uzkodu sīkumi. Būtu tikai godīgi, ja vainīgais mērcētājs, pats to ar karotīti izvilktu un, ietinis vienreizējā salvetē, likvidētu, bet tikpat labi ballītes saimnieks vai saimniece ik pa brīdim apraugot galdu, vai nevajag papildināt ko vai novākt tukšos traukus, var arī šim pievērst uzmanību un tikt galā.
Cik daudz dip mērces vajag ballītei? Atkarīgs no tā, cik daudz viesi ieradīsies, kādi ir viņu našķēšanās paradumi, ko vēl ir paredzēts pasniegt. Tomēr būtu labi, ja viesiem būtu izvēle starp 2-3 dažādām mērcēm (piemēram, maigā krējuma ar zaļumiem, pikantāka asumu mīļotājiem, tomātu salsa). Šādā gadījumā, ja viesi ir līdz 10 cilvēkiem, no katras būtu pietiekami ar kādiem 300ml (400ml, ja zināms, ka kād no mērcēm ir īpaši iecienīta). Ja mērce paredzēta tikai viena, tad minimālais tilpums būtu kādi 500-600ml. Šis vismaz ir apjoms, kas ir optimāls mūsmāju pikniekiem.
*Neskaitot labumu, ka dārzeņu ripiņas ļaus vieglāk noturēt uz tiem mērci un nebūs jāmērc atkārtoti mērces traukā, ir vēl viens liels pluss šādam griezumam – salātu miksēšana. Gaumes ir dažādas, viesiem mēdz būt alerģijas, nepanesības, tāpēc, ja sagriezīsi lielāku bļodu ar dārzeņu gabaliņiem, tos varēs gan pamērcēt mērcē, gan arī viesiem būs iespēja pašiem komplektēt savus salātus. Atsevišķā traukā pasniegt saplucinātas salātu lapas, blakus salātu mērces trauciņu un tam blakus lielo dārzeņu gabaliņu trauku. Tas ļaus arī salātlapām ilgāk izskatīties svaigām, ne mērces un citu piedevu saplacinātām un samīcītām.
Nav komentēts