Mērvienības virtuvei

Saīsinājumi un tilpuma mērvienības

 

ENG LV Tilpums vai masa
tk., t., tsp, teaspoon tējkarote 5ml
ēd.k., T., tbs., tbsp., tablespoon ēdamkarote 15ml
c., C., cup tase 250ml
glass glāze 200ml
fl.oz. (fluid ounce) unce (šķidrumam) 30ml
oz., ounce unce 30g
gal., gallon galons  4l
in., inch colla 2.5mm
p., pt., pint pinte 500ml
lb., pound mārciņa 450g
q., qt, quart kvarts 1l

Temperatūra un garums

Fārenheits Celsijs Collas cm mm
32 0 1/8 3
121 100 1/4 6
250 120 1/2 13
275 140 3/4 19
300 150 1 2.5
325 160 2 5
350 180 3 7.6
375 190 4 10
400 200 5 13
425 220 6 15
450 230 7 18
475 240 7 20
500 260 9 23

 

Produktu masas salīdzinājums (glāzēs, ēd.k., tk.)

  Produktu masa (g)
  Glāze (250ml) ēd.k. tk. 1 tase (cup)
Milti, putraimi, pākšaugi
Kviešu milti 160 25 10 130
Kviešu milti, kūku 120
Kviešu milti sijāti 110
Pilngraudu milti 130
Maltas mandeles/mandeļu milti 90
Kartupeļu ciete 200 30 10 160
Kukurūzas ciete 120
Manna 200 25 8
Miežu putraimi 180 20 8
Kukurūzas putraimi 160
Grūbas, prosa 230 25
Rīsi, nevārīti 190
Griķi 220 20
Makaroni, nevārīti 140
Kuskuss, nevārīts 180
Auzu pārslas 90 15 95
Pupiņas 220
Zirņi 200
Šķeltie (dzeltenie) zirņi 230
Piens, piena produkti, tauki
Piens 250 20
Iebiezināts piens 30 12
Salds krējums 250 15 5
Skābs krējums 250 25 10
Kausēts sviests, tauki, augu eļļa 240 20 5
Cietais siers, smalcināts 90
Holandes/Krievijas siers, rīvēts  80
Sviests 210  14  5 226
Cukurs, sāls, garšvielas u.c.
Smalkais cukurs 200 25 10 200
Pūdercukurs 180 15 8 120
Brūnais cukurs 210
Medus 325 30 10 360
Šokolādes čipsi 170
Sāls 320 30 10 300
Citronskābe 25 8
Dzeramā soda 28 12
Tēja 3-4
Kafija (maltā) 20 8
Kakao 20 10 100
Želatīns (pulveris) 15 5
Rīvmaize 150 18 5  150
Rozīnes 165 25
Etiķis 250 15 5
Tomātu sula 250 20 8
Tomātu biezenis 220 25 10
Tomātu pasta 230 30 10
Sinepju pulveris 2
Kanēlis (pulveris) 2