Ābolu ievārījums ir klasika – jau kopš bērnības ēsts ar pankūkām vai uz baltmaizes, arī skolā pie rauga pankūkām deva tieši tādu. Tāpēc kādai burciņai stingra, saželējuša ievārījuma vienmēr jābūt.
Lielākais izaicinājums ir nomizot un izķidāt ābolus. No 3kg nelielu ābolīšu pēc mizošanas palika pāri 2kg tīru ābolu šķēļu.
Klasisks ābolu ievārījums
DrukātSastāvdaļas
- 3kg stingri rudens āboli
- 1kg cukurs
- 0.5l ūdens
- 1gb citrons
- 5gb krustnagliņas
- 1/4tk mandeļu ekstrakts (ne esence!! Bet var arī iztikt bez)
Gatavošana
Ābolus nomazgā, nomizo, izņem serdes. Sagriež plānās šķēlītēs.
3-4l katlā ieber cukuru, ielej ūdeni, pievieno krustnagliņas, mandeļu ekstraktu. Visu uzvāra līdz cukurs izkusis.
Pievieno 1/2 sagriezto ābolu un vāra vidējā karstumā, līdz tie gandrīz pilnībā izšķīduši.
Pieber otru pusi ābolu, vāra līdz mīksti. Pievieno viena citrona sulu, un turpina karsēt, kamēr ievārījums sabiezējis.
Vārošu lej izmazgātās un sausās burkās, aizvāko un pakāpeniski atdzesē.
Piezīmes
Visus ievārījumus un konservējumus pakāpeniski atdzesēju zem segas vai guļammaisa. Šķidrākos apgāžu uz vāciņa, bet ābolu ievārījums, tikko ieliets burkā, sāk jau sabiezēt, tādēļ to atstāju ar vāciņu uz augšu.
3 Komentāri
Ilze
02/11/2017 at 09:00Kur Tu glabā ievārījumus? Pagrabā? Ledusskapī?
egita
04/11/2017 at 14:34Visi ievārījumi stāv “noliktavā” – kurtuves vienā galā ir manu “krājumu” plaukti, gan ievārījumiem, gan konservējumiem. Tur noteikti ir siltāks kā standarta pieliekamajā būtu, bet tomēr vēsākā telpa mājā. Tāpēc arī visus ievārījumus pildu burkās un aizvākoju vārošus + atdzesēju pakāpeniski zem segām/guļammaisiem – sanāk papildus karsēšana/pasterizācija. Vāciņš pievelkas līdzīgi kā veikala rūpnieciskajiem ražojumiem, un viss glabājas pat vairākus gadus bez problēmām.
Zinaida
13/09/2021 at 14:543 kg āboli ir bruto vai neto?