Nedaudz pamainīju recepti klasiskajai versijai, lai tuvinātu to Ziemassvētku tēmai. Domājams, ka latvieša galdā šāda brunete būtu iecienītāka kā Rietumu pasaulē populārā augļu kūka jeb Ziemassvētku kēkss – mitrs alkoholisks žāvēto augļu un riekstu kēkss.
Marmelādes vietā izmantoju apelsīnu sukādes, žāvētas dzērvenes, bet īpašo Ziemassvētku garšu paspilgtināju ar piparkūku garšvielu maisījumu. To var izmantot jau gatavu (aptuveni vienu ēdamkaroti) vai pagatavot mājās. Tuvējā veikalā gatavo maisījumu nebija, tādēļ šoreiz to pagatavoju pati garšvielu dzirnaviņās (kafijas dzirnaviņas joprojām arī der): 10 krustnagliņas, 1/2 tējkarote kanēlis, 1/4 muskatrieksta (iepriekš sarīvē), 5gb pipargraudi, 1/2 tējkarote koriandra, 1/2 tējkarote ingvera pulvera, kardamona graudiņi no 5 pākstītēm.
Šo recepti var izmantot arī pēc svētkiem, kad rodas jautājums, kur likt neapēstās piparkūkas. Tad cepumu vietā var izmantot tās, un iztikt bez garšvielu maisījuma.
Dekorēt var pārlejot kausētu šokolādi, kādu citu saldu glazūru. Šajā gadījumā izmantoju tumšās šokolādes ganašu.
Saldā brunete Ziemassvētkos
DrukātSastāvdaļas
- 400g cepumi (Selga, vai līdzīgi)
- 200g apelsīnu sukādes
- 200g žāvētas dzērvenes
- 225g sviests
- 3 olas
- 300g brūnais cukurs
- 75g kakao pulveris
- 1 ēd.k. piparkūku garšvielas
Gatavošana
Cepamo formu (24cm) ar noņemamām malām izklāj ar pārtikas plēvi.
Cepumus pa daļām liek aizspiežamajā maisiņā un ar mīklas rulli sadauza sīkās drupačās, atstājot dažus gabaliņus nedaudz lielākus. Ieber lielā bļodā.
Pieliek un iemaisa sukādes un dzērvenes.
Olas ar cukuru saputo baltā gaisīgā masā, pārlej katlā (ja puto ar rokas mikseri, to var darīt arī uzreiz tajā).
Pievieno mazos gabaliņos sagrieztu sviestu. Karsē zemā/vidējā temperatūrā nemitīgi maisot, lai olas nesarecētu, bet sviests izkustu.
Masu noņem no karstuma, iemaisa kakao un garšvielas. Vēl siltu pārlej cepumiem un piedevām, izmaisa.
Visu lej sagatavotajā formā, pārloka pāri plēves galus, rūpīgi piepresē, un ievieto ledusskapī sastingt.
Kad kūka ir sacietējusi, noņem formai maliņu, atloka plēvi, pārklāj ar šķīvi un apgāž otrādāk. Noņem plēvi pilnībā. Dekorē ar šokolādi.
Piezīmes
Parasti šo desertu veido garenu kā desu, tomēr man labāk patīk kūkas veidā, jo var skaisti sagriezt un pasniegt.
2 Komentāri
Latvijas blogāres apskats #105 (18.12.-24.12.). – BALTAIS RUNCIS
25/12/2017 at 22:58[…] garu var just arī blogārē- tiek gatavoti Ziemassvētku gardumi, dekorētas piparkūkas, piemeklētas ziemīgu noskaņu grāmatas un meklēta Ziemassvētku […]
Liene
26/07/2018 at 06:14Dievinu tāda tipa tortes, jā vēl visu apliet ar šokolādes glazūru , vispār ir visgardākā lieta:)