Arvien biežāk kā pamatu ikdienas vakariņām izvēlos liellopa gaļu. Tā ir aromātiska, garda, un, labi izsautējot, kūst mutē. Viens no maniem mīļākajiem sautējumiem ir tieši šis – liellopa gaļa alū ar ķimenēm. Tāda pamatīga, šķietami ļoti latviska recepte. To ēdot rodas vēlme apmeklēt kādu viduslaiku tirdziņu – tik vienkāršs un gards ir šis ēdiens.
Alū sautēta liellopa gaļa
DrukātSastāvdaļas
- 1kg liellopa gaļa
- 1 glāze tumšais alus
- 3 daiviņas ķiploks
- 3 burkāni
- 3 sīpoli
- 1tk timiāna,
- 2 lauru lapas
- 2 ēd.k. milti
- 1-2tk piparu maisījums
- 1tk sāls
- 70g sviests
- 1 ēd.k. ķimenes
Gatavošana
Gaļu sagriež palielos gabalos, ierīvē ar izspiestu ķiploku, sāli un pipariem. Sajauc ar miltiem.
Nomizo un sagriež burkānu un sīpolus.
Sautējamā katlā izkausē 1/3 sviesta, uzkarsē. Liek cepties pusi gaļas vienā kārtā, apgrozot, kamēr ta kļūst vienmērīgi brūna, izņem un noliek malā. To pašu atkārto ar otru pusi gaļas.
Izkausē atlikušo sviestu, un apcep tajā burkānus un sīpolus. Kad tie sāk apbrūnēt, liek atpakaļ gaļu, pārlej ar glāzi alus.
Pievieno lauru lapas, timiānu un ķimenes. Ļauj uzvārīties, aizvāko un sautē mazā karstumā ne mazāk kā 1.5h.
Pasniedz ar krāsnī ceptiem kartupeļiem vai grauzdētu maizi.
Piezīmes
Šādi lēnām sautējot burkāni un sīpoli izšķīst un kopā ar alu veido gardu, saldi sāļu mērci.
2 Komentāri
Linda
10/09/2020 at 11:43Kādus liellopa gabalus izmanto, lai tie nav cīpslaini un cieti, bet ir mīksti un mutē kūstoši?
egita
27/10/2020 at 16:54Sveika!
Laika gaitā par visvairāk man patīkamajiem esmu atzinusi Hereford jau sagrieztos liellopa gabaliņus, kas skaitās laikam kā gulašam paredzēti. Ja nav laika/iespēju uz turieni aizbraukt, skatos pēc pieejamības. Piemērm, labs variants sautējumiem ir “ragū” izlase. Garša “izvelkas” laba, gaļas gana, bet cena parasti ir visai priecējoša 🙂