Tas ir pavisam skaidrs, ka plovam jābūt no trekna jēra, vai sliktākajā gadījumā – liellopa, un viss pārējais būtu jādēvē par rīsu-gaļas sautējumu. Tomēr latvieša virtuvē (un sabiedriskajā ēdināšanā) ar nosaukumu “plovs” saprot tieši šādu cūkgaļas sautējumu, tāpēc, pavisam noteikti liellopa gaļu var aizstāt ar cūkas šķiņķi vai kakla karbonādi.
Savus pirmos plovus gatavoju klasiski – apcepti, ar sīpoliem izsautēti gaļas gabaliņi, kas sajaukti ar atsevišķi novārītiem rīsiem un tomātu mērci. Tad nokļuvu labu gatavotāju kompānijā, kas spēja aizraut un likt iemīlēt gatavošanu, iedrošināt izmēģināt jaunas receptes un dalījās ar savām. Tā es nonācu pie divām, nedaudz atšķirīgām, Rudes receptēm, kas šo vairāk kā 10 gadu laikā ir nedaudz pielāgojušās manam niķim “tā, kas vēl par garšvielām plauktiņā?”, bet pamatprincipi ir palikuši.
Cūkgaļas plovs
DrukātSastāvdaļas
- 700g cūkgaļa
- 500g rīsi
- 3 burkāni
- 2 sīpoli
- ½ galviņa ķiploki
- 10 kadiķogas
- 1/2 tk timiāns
- sāls, malti melnie pipari
- 2.ēd.k. sviests vai eļļa
Gatavošana
Gaļu sagriež gabaliņos, burkānu salmiņos, sīpolus parupjos kubikos.
Gaļas gabalus apkaisa ar sāli un pipariem.
Sautējamā katlā izkausē sviestu vai uzkarsē eļļu. Apcep gaļu līdz brūnumam. Pievieno sagrieztos burkānus un sīpolus, un turpina cept, līdz tie brūni.
Pievieno 250ml ūdeni, garšvielas un sautē zem vāka ne mazāk kā 30 minūtes.
Tikmēr bļodā, vairākkārtīgi mainot skalojajmo ūdeni, noskalo rīsus, līdz skalojamais ūdens vairs neiekrāsojas balts.
Vienmērīgi uzber uz gaļas sautējuma. Uz tiem izkārto nomizotas ķiploka daiviņas. Nemaisa!!!
Uzvāra ūdeni un uzmanīgi lej virsū rīsiem, līdz tie pārklāti 1,5cm augstumā.
Katla vāku ietin tīrā virtuves dvielī, uzliek katlam, to cieši noslēdzot. Sautē vismazākajā iespējamajā karstumā līdz rīsi gatavi un viss ūdens tajos sasūcies (aptuveni 20-30 minūtes).
Gatavu noņem no karstās virsmas, samaisa un pasniedz.
Nav komentēts